Film: Så tar du hand om avfall från invasiva växtarter
Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. Det kan vara växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar. I Sverige finns mer än 2000 främmande arter, cirka 20 procent av dem är invasiva eller potentiellt invasiva.
Förbud för EU-listade arter
Idag finns 66 EU-listade växter och djur, som anses vara ett så stort problem att EU-länderna måste hjälpas åt.
Tolv av dem finns etablerade i Sverige, ytterligare åtta förekommer sporadiskt i landet.
Detta får du inte göra med invasiva arter upptagna på EU:s förteckning, enligt EU-förordning (1143/2014).
- Importera
- Sälja
- Odla
- Föda upp
- Transportera
- Använda
- Byta
- Släppa ut i naturen
- Hålla levande
Sedan 1 augusti 2018 finns det svenska regler som kompletterar EU-förordningen. De innebär bland annat att ansvariga myndigheter kan få tillgång till privat mark för att utföra bekämpningsåtgärder, samt att det som redan är förbjudet enligt EU-lagstiftningen är straffbart.
Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för att bekämpa invasiva främmande arter, och som inom sitt län svarar för tillsyn så att reglerna efterföljs. Länsstyrelsen kan delegera ansvaret till en kommun.
Ansvariga myndigheter på nationell nivå är Naturvårdsverket samt Havs- och vattenmyndigheten. De arbetar med att ta fram en svensk förteckning över invasiva främmande arter, som utgör särskilt stor risk för biologisk mångfald i Sverige. Det arbetet kommer att vara klart om 1–2 år.
Rapportera
Det är till stor hjälp att du rapporterar till myndigheterna när du hittar en invasiv främmande art. Det kan bidra till att stoppa spridningen innan arten har hunnit orsaka någon skada.
Så påverkas människor och natur
Invasiva främmande arter skadar naturen så att ekosystem och dess funktioner som vi är beroende rubbas. De har också effekter som gör det svårare för oss att vistas i naturen, till exempel kan invasiva främmande växter göra det omöjligt att bada, fiska och åka båt
Om vi inte lyckas stoppa de invasiva främmande arterna kommer det kosta oss stora summor. Förutom rena bekämpningskostnader kan arterna allvarligt skada förutsättningar för näringar som fisket, jordbruket och skogsindustrin, med ekonomiska förluster som följd. En del invasiva främmande arter medför hälsoproblem genom att till exempel orsaka allergier och hudskador. Andra kan vara bärare av parasiter och sjukdomar som kan smitta människor.
Problemet växer snabbt
Ett ökat resande, växande världshandel och klimatförändringar är faktorer som skyndar på den negativa utvecklingen. Hittills har vi i Sverige varit relativt förskonade, men i takt med att klimatzonerna förskjuts får växter och djur från varmare områden lättare att etablera sig här och en del av dem kommer att bli invasiva.
Så sprids invasiva främmande arter
Främmande arter kommer in i landet genom direkt import eller indirekt som fripassagerare i gods och transporter. När de väl kommit in i landet kan de hamna i naturen på olika sätt; genom att de avsiktligt sätts ut i naturen eller genom rymning och spridning från hem och trädgårdar, i samband med anläggning av vägar och utemiljöer då man flyttar jordmassor, och från olika näringar som hanterar växter eller djur.
Så hindrar du spridningen
Du har bara lagstadgad skyldighet att hindra spridning av de EU-listade arterna. Men Naturvårdsverket uppmuntrar alla att bidra i arbetet med att stoppa införsel och spridning även av andra invasiva främmande arter. Tänk på att det inte är tillåtet att ta bort invasiva främmande arter på någon annans mark utan tillåtelse.
Lämna inte växtavfall i naturen
Invasiva främmande arter i trädgården
Om du ska köpa, ge bort eller plantera växter, välj växter som inte tar över och blir invasiva. Fråga din växthandlare vilka växter som du kan köpa utan risk. Var försiktig när du hanterar växter eller jord, så att du inte råkar sprida frön och växtdelar som kan föröka sig. Om du upptäcker en invasiv främmande växt på din tomt, ta bort den innan den tar över! Det är viktigt att hantera avfallet på rätt sätt så att inte bekämpningen blir en spridning.
Sällskapsdjur och akvarier
Det händer att personer som tröttnar på sina sällskapsdjur släpper ut dem i naturen i tron att det är bättre än att avliva dem. Det är en dålig idé. En del djur kan bli invasiva när de hamnat i naturen och andra är inte alls rustade för ett liv ute – det är dessutom förbjudet. Töm heller aldrig ett akvarium i naturen. Fiskar, snäckor och växter riskerar att sprida sig, eller föra över sjukdomar till våra inhemska arter.
Ta inte med främmande arter som kan vara invasiva till Sverige!
När du reser
Vårt allt varmare klimat gör att fler och fler arter klarar av att överleva i det vilda. Därför måste vi vara försiktigare än någonsin så att vi inte av misstag råkar få med främmande arter hem när vi reser hem från andra länder. Och självklart ska du avstå från att avsiktligt ta hem främmande arter.
Du som reser till känsliga naturmiljöer i andra länder kan skydda djur- och växtlivet där genom att se till att bagage, kläder och utrustning inte bär med sig fröer, växtrester eller småkryp.
Tips och information för dig som reser: Film från Norska Naturforskningsinstitutet (NINA) i samarbete med Naturvårdsverket och Finlands ministerium för jordbruk och skogsbruk om att inte sprida främmande arter när du reser till Arktis.
Vid båtliv och fiske
Växter och mindre djur fastnar på fiskeredskap, båtar och på båtutrustning. Rengör därför båt och redskap innan du använder dem i ett nytt vatten. Ta även bort sådant som växer på båten innan du flyttar den. Tänk också på att det inte är tillåtet att utan tillstånd från länsstyrelsen sätta ut fisk eller andra arter i nya vatten, hav eller att flytta djur mellan vattendrag.