Flera av de reformer av EU ETS som beslutats inför fas 4 (2021–2030) relaterar till reglerna för gratis tilldelning av utsläppsrätter. Här följer en övergripande beskrivning av de tilldelningsregler som gäller för fas 4 och en sammanfattning av viktiga förändringar relativt fas 3 (2013–2020).
Två tilldelningsperioder och två ansökningsomgångar
Fas 4 är uppdelad i två tilldelningsperioder, 2021–2025 och 2026–2030. Stationära anläggningar som är berättigade gratis tilldelning kan ansöka om detta innan respektive tilldelningsperiod börjar. Sista ansökningsdatum för befintliga anläggningar att ansöka om gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2021–2025 var den 30 maj 2019. Anläggningar som fått sitt tillstånd för första gången den 1 juli 2019 eller senare kan ansöka om gratis tilldelning som nya deltagare under tilldelningsperioden 2021–2025.
Uppdaterade riktmärken beslutas under våren 2021
Riktmärkena anger hur många utsläppsrätter man kan få per producerad enhet. Det finns 54 riktmärken, varav 52 produktriktmärken och 2 så kallade ”fall-back” riktmärken för värme respektive bränsle. De ursprungliga riktmärkena för fas 3 (2013–2020) baserades på genomsnittet av de 10 procent mest effektiva anläggningarna under åren 2007–2008. Riktmärkena uppdateras för att återspegla den tekniska utvecklingen, först inför tilldelningsperioden 2021–2025 och sedan igen inför den andra tilldelningsperioden 2026–2030.
Utgångspunkten för uppdateringen inför tilldelningsperioden 2021–2025 är att de ska baseras på genomsnittet av de 10 procent mest effektiva anläggningarna under åren 2016–2017. Det är dock bestämt att riktmärkena som minst ska minskas med 3 procent och som mest kan minskas med 24 procent jämfört med värdena för fas 3. Beräkningarna för att uppdatera riktmärkena baseras på de uppgifter om anläggningarna som lämnats in genom tilldelningsansökningarna.
Vissa produktriktmärken hanteras dock i särskild ordning:
- Produktriktmärket för råjärn minskas med en förutbestämd procentsats om 3 procent.
- Produktriktmärkena för aromater, vätgas och syntesgas justeras med samma procentsats som raffinaderiernas riktmärken.
EU-kommissionen förväntas besluta om de uppdaterade riktmärkesvärdena för perioden 2021–2025 under våren 2021.
Uppdaterad koldioxidläckagelista
I EU ETS särskiljs sektorer som bedömts vara utsatta för avsevärd risk för koldioxidläckage, det vill säga att produktionen flyttar utanför EU ETS, från sektorer som inte är det genom att de relativt sett får mer gratis tilldelning. Sektorer som bedöms vara utsatta för avsevärd risk för koldioxidläckage får 100 procent av det antal som beräknas utifrån bestämmelserna om gratis tilldelning. Övriga sektorer får till en början 30 procent av det uträknade antalet under perioden 2021–2025 och därefter successivt minskande ner till 0 procent till år 2030. Fjärrkyla och fjärrvärme är undantaget från minskningen efter 2025.
Listan över sektorer som är utsatta för avsevärd risk för koldioxidläckage har uppdaterats inför för perioden 2021–2030.
- Länk till koldioxidläckagelistan finns under fliken Referensbibliotek.
Uppdatering av linjära reduktionsfaktorn och eventuellt beslut om sektorsövergripande korrigeringsfaktor
Utsläppstaket i EU ETS minskas årligen genom den så kallade linjära reduktionsfaktorn. Genom artikel 9 i det ändrade ETS-direktivet ökar den linjära reduktionsfaktorn från 1,74 procent till 2,2 procent per år från och med 2021.
Enligt ETS-direktivet finns ett absolut tak för hur många utsläppsrätter som är avsatta för gratis tilldelning varje år. Den preliminära totala gratistilldelningen beräknas utifrån anläggningarnas ansökningar utan hänsyn till att den totala mängden tillgängliga utsläppsrätter är begränsad. Om den preliminärt uträknade tilldelningen överskrider den tillgängliga mängden utsläppsrätter som är avsatta för gratistilldelning krävs en nedjustering. Detta görs genom tillämpning av den så kallade enhetliga sektorsövergripande korrigeringsfaktorn (på engelska: CSCF, Cross-Sectoral Correction Factor) enligt artikel 10.5a i ETS-direktivet. Om CSCF behöver tillämpas och vilket värde den i så fall kommer få avgörs av EU-kommissionen när den preliminära tilldelningen är fastställd.
- I EU-kommissionens vägledning 1, som du hittar under fliken Referensbibliotek, kan du läsa mer om tillämpningen av den linjära reduktionsfaktorn och CSCF.
Nya regler för övervakning, rapportering och verifiering
För att verksamhetsutövare ska kunna få gratis tilldelning under fas 4 krävs en godkänd övervakningsmetodplan. Övervakningsmetodplanen är snarlik övervakningsplanen för utsläpp, men är specifik för övervakningen av tilldelningsrelaterade uppgifter. Det är Naturvårdsverket som godkänner övervakningsmetodplanen.
Verksamhetsutövare ska också årligen rapportera de tilldelningsrelaterade uppgifterna till Naturvårdsverket i en verksamhetsnivårapport senast den 31 mars kalenderåret efter verksamhetsåret som rapporten avser. Verksamhetsnivårapporten ska vara verifierad av en oberoende ackrediterad kontrollör.
Det är verksamhetsnivåerna, till exempel hur mycket tilldelningsgrundande värme som levererats till ett fjärrvärmenät, som avgör hur mycket tilldelning en anläggning får. Baserat på de uppgifter som rapporteras årligen kan tilldelningen justeras för att återspegla eventuella ökningar och minskningar i produktionen. Förändringar större än 15 procent baserat på ett glidande medelvärde över 2 år resulterar i en ändring av tilldelningen, förutsatt att det motsvarar en ändring om minst 100 utsläppsrätter.
Beslut förväntas kunna fattas sommaren 2021
Naturvårdsverket förväntar sig i dagsläget kunna fatta beslut om gratis tilldelning under sommaren 2021. Detta utifrån EU-kommissionens nuvarande plan om att vara färdig med sin beslutsprocess under andra kvartalet 2021.
Lagstiftning
Tilldelningsförordningen (FAR) fastställer harmoniserade EU-gemensamma regler för tilldelningen inom EU ETS för fas 4. Denna innehåller bland annat krav på vad som ska ingå i ansökan om gratis tilldelning, definierar tilldelningsprinciperna och anger krav på hur verksamhetsutövare ska övervaka tilldelningsrelaterade uppgifter.
I anslutning till FAR finns verksamhetsändringsförordningen (ALC) som innehåller krav på den årliga rapporteringen av verksamhetsnivåer som verksamhetsutövare ska göra, samt reglerna om hur gratistilldelningen ska justeras baserat på förändringar i verksamhetsnivåer.
Svensk lagstiftning behöver också anpassas, bland annat gäller det Naturvårdsverkets bemyndigande, nya sanktionsbestämmelser kopplade till de nya tilldelningsreglerna och krav på hur olika uppgifter ska lämnas till Naturvårdsverket. Förändringarna berör lag, förordning och Naturvårdsverkets föreskrifter.
Planen är att en ny lag och förordning som ersätter nuvarande lag (2004:1199) respektive förordning (2004:1205) om handel med utsläppsrätter ska träda i kraft 1 januari 2021. Naturvårdsverket planerar att besluta om nya föreskrifter som också ska träda i kraft 1 januari 2021.
- Länkar till lagstiftning och vägledningar finns under flikarna Lagstiftning och Referensbibliotek.