Nyhet: Ansök om behörighet till EU ETS Reporting Tool
Alla verksamhetsutövare som ingår i EU ETS behöver ansöka om behörighet till EU ETS Reporting Tool.
Naturvårdsverkets e-tjänst ska användas för ansökan. Du hittar mer information nedan.
Ackrediterade kontrollörer kommer få tillgång till EU ETS Reporting Tool vid ett senare tillfälle. E-tjänsten ska inte användas av de som företräder en kontrollör.
Nya IT-system för EU ETS
I samband med starten av fjärde handelsperioden (2021-2030) införs nya IT-system för de ärenden där Naturvårdsverket är ansvarig myndighet.
EU ETS Reporting Tool införs stegvis:
- Januari 2021: för tillståndsansökan och övervakningsplaner för utsläpp.
- Årsskiftet 2021/2022: för utsläppsrapporter och relaterade verifieringsrapporter.
- Sommar 2022: för förbättringsrapporter.
Det införs även nya e-tjänster för inlämnande av handlingar som rör tilldelning av utsläppsrätter. Läs mer om dessa här:
Naturvårdsverket anordnar webbinarier med genomgång av de nya IT-systemen. Mer information om vilka webbinarier som är på gång finns på
På denna sida kan du läsa om hur följande handlingar ska lämnas in till Naturvårdsverket:
- Ansökan om tillstånd till utsläpp av växthusgaser, med tillhörande övervakningsplan för utsläppen
- Anmälan om ändring av verksamhet eller övervakning av utsläpp
Utsläppsrapporter och förbättringsrapporter ska under år 2021 lämnas in i befintliga IT-stöd. Läs mer här:
- Lämna in handlingar som rör rapportering och uppföljning av utsläppsår 2020
Övervakningsplaner för utsläpp och ansökan om tillstånd ska lämnas via EU ETS Reporting Tool
Från och med januari 2021 ska EU ETS Reporting Tool användas för ansökningar om tillstånd till utsläpp av växthusgaser, övervakningsplaner för utsläpp samt relaterade ändringsanmälningar. Det nya systemet ersätter de Excel-mallar som tidigare använts och som skickats in via ETS-portalen.
EU ETS Reporting Tool är ett IT-system som EU-kommissionen håller på att ta fram. När det är fullt utbyggt kommer det omfatta de handlingar som rör tillstånd samt övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp som ingår i EU ETS.
Det nya systemet innehåller e-formulär istället för de Excel-formulär som hittills använts. Detta möjliggör lagring och återanvändning av data, vilket bland annat gör att samma uppgift inte måste fyllas i flera gånger. Det kommer också finnas automatiska kontroller i e-formulären som hjälper verksamhetsutövare att fylla i dem korrekt. Strukturen liknar i övrigt Excel-formuläret för övervakningsplaner.
Observera att mindre justeringar fortfarande görs av systemet. Nya versioner av manualerna kan därmed komma att publiceras. Manualer finns i dagsläget endast tillgängliga på engelska.
Ansök om behörighet till EU ETS Reporting Tool
Alla verksamhetsutövare som ingår i EU ETSbehöver ansöka om behörighet till EU ETS Reporting Tool.
Ansökan ska göras via Naturvårdsverkets e-tjänst. Du hittar denna här nedan.
Det måste finnas minst en användare per anläggning i systemet. Denna användare kan ges behörighetsgrad administratör, vilket bland annat innebär att personen själv kan lägga till fler användare för samma anläggning. Behörighetsgrad väljs av sökanden i ansökan. Det finns även en behörighetsgrad som heter åskådare, men observera att denna inte har tillräckliga befogenheter för att fullgöra alla skyldigheter i systemet.
Manual till e-tjänsten beskriver hur ansökan ska göras samt hur behörigheter hanteras i EU ETS Reporting Tool. Vänligen läs dessa för information om vad som krävs.
Ladda hem appen EU Login
EU-kommissionens IT-system kommer att använda EU Login för inloggning vilket redan idag används av Unionsregistret. Du kan läsa mer om EU Login på Energimyndighetens webbplats:
Alla ombud ska inneha giltig fullmakt
Samtliga ombud som hanterar ärenden gällande EU ETS i kontakt med Naturvårdsverket behöver inneha giltig ombudsfullmakt. Ombudsfullmakter ska inte skickas till Naturvårdsverket i samband med ansökan om behörighet. Vid ansökan behöver uppgiftslämnaren dock bekräfta att alla ombud innehar giltig fullmakt. Det är därför en god idé att redan nu ta fram sådana för de personer som ska hantera de aktuella ärendena.
Fullmakten ska omfatta hantering av de ärenden som gäller EU ETS och som ombudet ska hantera. Vänligen läs manualen till e-tjänsten för ansökan om behörighet till EU ETS Reporting Tool för mer information om hur behörigheter hanteras i systemet. Detta kopplar till hur fullmakter bör utformas.
Ombud som ska hantera ärenden som rör tilldelning av utsläppsrätter behöver också inneha en giltig fullmakt. Dessa ärenden kan alltså med fördel tas med i samma fullmakt när detta är relevant. Naturvårdsverket utgår ifrån att de ärenden för vilka vi är ansvarig myndighet och som ombudet ska hantera tas med. Det är fullmaktsgivaren som avgör den exakta omfattningen av fullmakten.
När behöver övervakningsplaner lämnas in i det nya systemet?
Det finns inget allmänt krav om att omedelbart lägga in en ny övervakningsplan 1 januari 2021. I vissa fall krävs det att en övervakningsplan anmäls i det nya systemet, i alla andra fall är det rekommendation från oss att gå över till det nya systemet så snart som möjligt.
Ändringar som ska anmälas i det nya systemet
Ändringar som krävs efter 1 januari 2021 ska anmälas i det nya systemet, det kan vara följande:
- Vissa verksamhetsutövare kommer behöva anmäla en ändrad övervakningsplan på grund av nya krav enligt MRR som börjar gälla 1 januari 2021, se sidan om Övervakning av utsläpp för mer vägledning.
- Enligt MRR ska övervakningsplanen hållas aktuell (se sidan om Övervakning av utsläpp). Om det uppstår behov att ändra i övervakningsplanen av andra skäl än ovanstående, exempelvis för att nya bränslen tillkommer eller till följd av ändrade övervakningsnivåer, så ska ändringen anmälas till Naturvårdsverket utan onödigt dröjsmål. Från januari 2021 ska alla sådana ändringar göras i det nya systemet. Om övervakningsplanen inte redan är inlagd i det nya systemet så kommer den behöva överföras dit i samband med anmälan om ändring.
I andra fall rekommenderar vi er att lämna en övervakningsplan i det nya systemet
Det finns fördelar med att ha sin övervakningsplan i det nya systemet. Vi rekommenderar därför alla verksamhetsutövare att lägga in övervakningsplanen där även i de fall det inte finns något behov att i sak ändra i övervakningsplanen.
När en övervakningsplan lämnas in kommer Naturvårdsverket granska och på nytt besluta om övervakningsplanen.