Naturvårdsverket ansvarar för vägledning kring miljökvalitetsnormer som rör luftkvalitet och omgivningsbuller.
Miljökvalitetsnormer
Miljökvalitetsnormer är ett begrepp som sätter en bindande gräns för ett miljötillstånd som ska följas vid eller efter en viss tidpunkt. Det är fråga om ett juridiskt styrmedel som tar sikte på tillståndet i miljön. En miljökvalitetsnorm fastställs utifrån kunskap om vad som utgör en föroreningsnivå eller störningsnivå som människor, miljö och natur kan utsättas för utan större påverkan. En miljökvalitetsnorm är inte en nivå som är acceptabel att sträva efter utan målsättning ska vara att en god miljö ska upprätthållas eller förbättras.
Miljökvalitetsnormer infördes med miljöbalken år 1999. Det finns idag miljökvalitetsnormer för:
- buller
- utomhusluft
- vattenkvalitet
Ansvar för att miljökvalitetsnormer följs
Kommuner och myndigheter har huvudansvaret för att normerna följs, men ett visst ansvar finns även hos olika verksamhetsutövare. Enligt miljöbalken ska alla ha kunskap om sin miljöpåverkan och självmant utföra rimliga åtgärder för att begränsa verksamhetens hälso- och miljöpåverkan.
Miljökvalitetsnormerna ska följas när kommuner och myndigheter planerar och planlägger, bedriver tillsyn och ger tillstånd till att driva anläggningar. Hur beslutande myndighet ska förhålla sig till normer vid planering eller prövning av nya och ändrade verksamheter regleras bland annat i plan- och bygglagen, väglagen, lag om byggande av järnväg samt i miljöbalken.
Åtgärdsprogram
När en miljökvalitetsnorm inte följs finns det oftast ett behov av att minska utsläppen från en mängd olika utsläppskällor. Ett helhetsperspektiv behövs då för att kunna avgöra vilka källor som mest påverkar förutsättningarna att följa normen och hur utsläppen ska begränsas.
Detta helhetsperspektiv ska omsättas i ett åtgärdsprogram. Det ska visa vilka åtgärder kommuner och myndigheter behöver vidta så att miljökvalitetsnormer kan följas. Åtgärdsprogram är ett övergripande planeringsinstrument som ska ligga till grund för de beslut kommuner och myndigheters behöver fatta för att miljökvalitetsnormer ska kunna följas.
Syftet med åtgärdsprogram är att finna kostnadseffektiva och de i övrigt mest lämpade åtgärderna och styrmedlen så att berörd miljökvalitetsnorm följs.