
Mål för friluftslivspolitiken
Målet för friluftslivspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv där allemansrätten är en grund. Friluftslivet är brett och spänner över flera politikområden; naturvård, regional tillväxt, jordbruk, skog, landsbygdsutveckling, folkhälsa, utbildnings- och forskningspolitik är några exempel.
Allemansrätten
Allemansrätten är avgörande för friluftslivet och turismen. Den är en viktig tillgång för både stad och land, regional utveckling och lokala turistföretag. Allemansrätten ger oss tillgång till naturen och att vi kan ta del av det som naturen erbjuder.
Tillgänglig natur för alla
Att naturen är tillgänglig för alla är en grund för friluftslivet och kan handla om många saker. Det kan vara fysisk tillgänglighet som en parkeringsplats för funktionshindrade, en spångad led eller informationsskyltar på rätt höjd. Det kan också vara informations- eller kunskapsbaserad tillgänglighet via exempelvis webben, broschyrer eller information riktad till särskilda målgrupper.
Starkt engagemang och samverkan
Friluftsliv bedrivs till stora delar oorganiserat och det personliga engagemanget för friluftsliv i natur- och kulturlandskapet är en stark drivkraft. Samtidigt finns närmare två miljoner medlemskap i Svenskt Friluftsliv många medlemsorganisationer. Friluftslivet och naturturismen består av många aktörer. För att utveckla förutsättningar för ett bra friluftsliv behöver aktörernas arbete ske i dialog och samverkan.
Skyddade områden som resurs för friluftslivet
De skyddade områdena, som nationalparker och naturreservat, är en resurs för friluftslivet. Skyddade områden med värden för friluftsliv skapar goda förutsättningar för utevistelse genom förvaltning och skötsel som främjar friluftsliv och rekreation.
God kunskap om friluftslivet
Ökad kunskap behövs för samhällets planering och förvaltning av naturområden. Naturvårdsverket finansierade 2006-2012 ett forskningsprogram om friluftsliv. I forskningssatsningen Storslagen fjällmiljö ingår flera projekt med koppling till friluftsliv. Kunskap behövs också om hur friluftsutövandet ser ut i Sverige. Naturvårdverket har tagit fram statistik 2018.
Tillgång till natur för friluftsliv
Rik tillgång av natur för att kunna bedriva friluftsliv är ett av regeringens mål. Det innebär att samhällsplanering och markanvändning tar hänsyn till friluftslivet behov av tillgång till attraktiva natur- och kulturlandskap precis som friluftslivet tar hänsyn till markägares intressen. Naturvårdsverket arbetar för att skydda naturområden bland annat för att säkra tillgången till natur för friluftsliv. Särskilt viktigt är detta arbete i de tätortsnära områdena där många människor bor och har sin dagliga utevistelse.
Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
Sveriges natur- och kulturmiljöer är viktiga tillgångar och skapar möjligheter till företagande i alla delar av landet. Frilutslivet och turismen medverkar till en stark och hållbar utveckling och regional tillväxt.